Πόσο χρόνο αφιερώνει ένας μέσος επισκέπτης μουσείου στα έργα τέχνης που συναντά στη διαδρομή του; Έχουν γίνει πολλές έρευνες πάνω σ'αυτό το ερώτημα. Σύμφωνα με το Μουσείο του Λούβρου 15 δευτερόλεπτα είναι αυτά που αφιερώνονται στη διάσημη Τζοκόντα. Από την άλλη το MET (Metropolitan Museum of Art) υποστηρίζει πως 32.5 δευτερόλεπτα αφιερώνουν οι επισκέπτες τους στα έργα του μουσείου. Μια άλλη έρευνα διατείνεται πως οι επισκέπτες αφιερώνουν 2 δευτερόλεπτα στο έργο κι έπειτα στρέφονται για 10 δευτερόλεπτα στο ταμπελάκι και συνεχίζουν το δρόμο τους...

Ίσως τα παραπάνω ακούγονται υπερβολικά, αν αναλογιστεί κανείς όμως τον fast σύγχρονο τρόπο ζωής όπου το multitasking θεωρείται απαραίτητη δεξιότητα για κάθε μέσο εργαζόμενο τότε πιθανώς να δει πως τα μουσεία και οι συμπεριφορές μας μέσα σ'αυτά είναι, γι'ακόμη μια φορά, καθρέφτισμα της κοινωνίας μας.

Το κίνημα του αργού ρυθμού έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 40 χρόνια κι έρχεται να μας υπενθυμίσει το πόσο απολαυστικό μπορεί να είναι το να παίρνουμε το χρόνο μας. Το slow food ήρθε ως πρόταση έναντι του fast food και φυσικά οι επαγγελματίες του κόσμου των μουσείων δεν άργησαν να εμπνευστούν από ένα τέτοιο κίνημα που επιστρέφει στην τέχνη την αξία και τη ματιά που της αξίζει.

Stefania Tsakiraki Copyright-4.jpg

Museum Art Therapy

Slow Art Appreciation

Άραγε μπορεί κανείς να περάσει 10, 20, 45 λεπτά ή ακόμη και 1 ώρα μπροστά από ένα έργο τέχνης; Κι όμως γίνεται. Στις ομάδες Slow Art Appreciation μέσα από την σωστή καθοδήγηση της ομάδας ο χρόνος κυλά ήρεμα καθώς το έργο ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Η προσοχή των μελών εστιάζει στα διάφορα επίπεδα ενός έργου τέχνης: αισθητικής, εννοιολογικής, συμβολικής είτε ψυχολογικής σκοπιάς. 

Η Slow Art μέθοδος είναι χαλαρωτική κι ευεργετική για τον άνθρωπο σε πολλά επίπεδα. Αυξάνει την παρατηρητικότητα, βοηθά στη βελτίωση της μνήμης κι εμπνέει έναν πιο ενσυνείδητο τρόπο ζωής.

 

Ας μιλήσουμε τώρα για τη λέξη Appreciation. Στα ελληνικά η εκτίμηση ενός έργου τέχνης φαίνεται να αφορά μονάχα τους εκτιμητές της σε οικονομικό επίπεδο. Δεν είμαστε όμως όλοι εκτιμητές ή ακόμη κι εραστές της τέχνης;

 

Ας θυμηθούμε και πάλι την αρχική χρήση του όρου 'εκτίμηση' και βάζοντάς τον δίπλα στην τέχνη μπορούμε να δούμε την αξία αυτής της πρακτικής. Η εκτίμηση της τέχνης μας οδηγεί σταδιακά στο βίωμα της εκτίμησης και εν συνεχεία της αποδοχής σε πολλά επίπεδα της ζωής, του εαυτού και του κόσμου γύρω μας.